2011. augusztus 5., péntek

A ház fűtésigénye - javított

Jó hőszigeteléssel lényegesen csökkenthető a ház hővesztesége. Bizonyos mértékben mind a három fajta energiaközvetítés korlátozható. A tervezett szigeteléssel a falakon és a mennyezeten keresztül a levegő közvetítésével megvalósuló hőáramlás és az elektromágneses hullámok útján továbbított hősugárzás is elég jól akadályozható. Nagyon fontos lesz beásni utólag az alap körül a földbe a lábazati hőszigetelést, ami az épületet elválasztja a fagyott talajtól, mérsékelve a hővezetést.

Az előbbi számításaim túl rózsásak és hibásak voltak, ezért töröltem. Jobban utánanéztem és újraszámoltam a ház fűtési energiaszükségletét.
A WinWatt programmal a téli hőveszteséget, a fajlagos veszteséget lehet kiszámítani és helységenként a hőforrások szükséges teljesítményét a kinti és benti hőmérséklet, valamint légcsere függvényében. A falak tömege, hőtároló képessége is nagyot változtat az eredményeken.
A ház téli hővesztesége benti 20 C fok és kinti -15 C fok esetén 8.2 kW, -10 C foknál 7 kW, -5 C foknál 6 kW.

A fűtött alapterület, a térfogat és a épület fajlagos vesztesége alapján képlettel kiszámolható az épület éves energiaszükséglete. (8430 kWh/év)

Ezt jó közelítéssel számolja a Biosolar.hu hőtechnikai kalkulátora (8137 kWh/év). Itt a szoláris és más hőnyereségeket is figyelembe veszik, kiszámolják a szerkezetek veszteségét is külön. Az ablakoknak pozitív az energiamérlegük, 5087kWh a veszteség és 6153kWh a nyereség.
Ha a tervezett zsalugáterek is megvalósulnak, az ablakok hőátbocsátása 1,5-ről 0,5 W/m2K-re, az éves veszteség 1700 kWh-ra, a fűtési energiaszükséglet pedig összesen 4700 kWh-ra csökken.
A szellőzési veszteség 4040 kWh, amit hővisszanyerős szellőztetéssel nagyjából felére lehetne csökkenteni. A zsalugáterekkel és a hővisszanyerős szellőztetéssel a fűtésre évente elég lenne 2652 kWh.

A használati melegvíz előállításhoz még személyenként 835-900 kWh/év szükséges,
de ennek legalább felét kollektor fogja biztosítani. (1 kWh kell 20 liter víz 15-ről 55 C fok melegítéséhez).

A www.csaladihaztervezes.hu fűtési költség kalkulátora megmutatja mennyibe kerül ez az energiamennyiség különböző energiahordozókból előállítva úgy, hogy figyelembe veszi az egyes fűtőberendezések teljesítménytényezőjét. A fáskályháé pl. 2. A nagyobb energiaszükséglettel számolva, a 4,4 kWh/kg fűtőértékű száraz bükkfából, ami köbméterenként 750 kg, a 8500 kWh-hoz, 2,6 köbméter kétszerese kell, az égés változó hatásfoka miatt. Azaz a teljesítménytényezővel korrigálva 6-7 m3 fára lesz szükség a melegvíz készítéssel együtt.

Ehhez hasonló tüzelőanyag becslést ad a Pannonpellet.hu energiakalkulátora is.

Egy hasonló méretű ház kifűtéséhez vidékünkön 15-20 köbméter tűzifát égetnek el egy télen, itt ennek egyharmada elég lesz. Tehát évente 400-500 euróval kevesebb a ház fenntartása és a szigetelés befektetési költsége 8-9 év alatt térül meg.

Az előbbi bejegyzésben említett három tél helyben mért adataival számolva, a hőmérséklet függvényében alakuló hőigényt a 20 négyzetméteren szerzett szoláris nyereséggel csökkentve, a fenti számításoknál kedvezőbb eredményt kaptam. Eszerint évente 3500 kWh-val, azaz kb. 2 köbméter fával kevesebb kellene. Remélem a gyakorlat ezt az optimista szcenáriót igazolja, de azért a fűtés méretezésénél a nagyobb teljesítményt fogom figyelembe venni.

Tűzifa fűtőértéke
Fák volumensúlya
Amit a tűzifáról és a tűzifavásárlásról tudni érdemes
Fűtőérték