2008. október 30., csütörtök

Front Page Story in The Local Newspaper - A helyi napilapban írnak a házól

Posted by Picasa


Hargita Népe - Napház Boroszlóban

http://hhrf.org/hargitanepe/2008/okt/hn081029.htm

Lehet, hogy jobb lett volna, ha én is átnézem előbb a szöveget. Aspenben sokféle ház van. Szalmabálaház, döngöltföld ház(rammed earth), de a legtöbb ott is, mint Amerika-szerte könnyűszerkezetű. Aspenben van viszont egy nagyon jó könyvtár, ahol elég sokszor megfordultam és nem zuhanyozni jártam, bár azt is lehet. Egyfajta közösségi ház szerepét tölti be, mint általában a könyvtárak az Államokban. Információs központ, ahol előadásokat is tartanak(pl. ingyenes tanácsadás az adóbevallási papírok kitöltéséről, mesemondás), munkahelyet közvetítenek, a betoppanó turista számítógéphez, nyomtatóhoz, színes fénymásolóhoz, Internethez férhet hozzá. Csend, nyugalom, médiatéka európai filmekkel, csángó népzenével, nagyon sok világzenével, jazzel stb., na és sok-sok jó könyv. Házépítésről volt bőven. Ott akadtam rá néhány passzív szoláros könyvre, miután jobban szemügyre vettem a sípályára néző nagyablakos házakat. Egy jó sípálya északra néz. Aspen fölött az Ajax észak-keleti, vele szemben a Red Mt. ahol a villák állnak, tehát déli lejtőn.
Az újságcikknél maradva, a tüzelgetéses részt számba adták. Én inkább folyamatos tüzelés mellett maradnék, naponta kétszer begyújtva a tömegkályhába, már szeptembertől, tekintettel a nagy hőtároló falakra, melyek lassan melegednek át. A napsugárzás nem fogja kiváltani teljesen a fűtést, csak csökkenti. Az elterjedt 22 kilowattos kazánok helyett, elég lesz egy 6-8 kilós fűtő. A rétegződő levegőt egy ventilátorral fogom kavarni, mivel a passzív légkeringetést nem sikerült beépíteni a padlóba, de erről majd máskor.

A szigetelés legalább 12 cm lesz, ha az említett mezei EPS (expandlált polisztirol) mellett döntök.
Még szóba jön kőzetgyapot vagy grafittal javított EPS. Sajnos az organikus szigetelőanyagok itt nem elérhetőek. A kőzetgyapot sem igazán, mivel nem ismeretes az itteni kereskedőknek, de még sokminden nem. Persze dübelt ezekhez külföldről kell hozzam, mert már így is elég sokk bármely nálunkfele árusító kereskedőnek ha 5 centinél vastagabb szigetelésről faggatom. A 12 centisnél dühroham, a 15-ös rámegy a szívére, azaz vagy nyakon fog vagy elfehéredett arccal, megkegyelmezőleg megoszt egy nagy titkot. Ilyenkor őszinte lesz és a lelkemre beszél: "Tegyen 2 centist belül és az annyi mintha kíjel 30-at rakott volna." Ez az effektus garantáltan előjön vidékünk bármely építőcuccos kereskedésénél.
Az ÉPTÁR rétegrend-szerkesztőjével szépen ki lehet számolni kinek mennyi kell szigetelésből, tudva azt, hogy egy energiatakarékos ház ajánlott hőátbocsátási együtthatója(K vagy U érték) a tető és az alap esetében 0.25 W/m2K, míg a külső falak esetén 0.35 W/m2K.(Thierry Salomon & Stéphane Badel, The Energy Saving House, 2003). Ezt az értéket bátran lehet csökkenteni még, annál kevesebb hő vándorol ki az utcára és az anyagok öregedését is figyelembe kell venni.
Abban az esetben ha az ÉPTÁR-ban nem található olyan falazó vagy szigetelőanyag amit éppen használunk, mint esetemben a cigánytégla, akkor mindenekelőtt megkeressük az anyagunk hővezetési tényezőjét(thermal conductivity), a lambdát, mely anyagspecifikus érték(pl. egy lambda táblázat). Az ÉPTÁR-ban a szigetelőanyagok közül a "Ált. polisztirol lap" lambdája módosítható, ezért ide behelyettesítve anyagunk lambda értékét és kiválasztva vastagságát használhatjuk a számításban.

2 megjegyzés:

agyagmester írta...

Tisztelt Albert Úr!
Szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot, a tömegkályhát illetően!
Tegnap találkoztam Szalai Péter-rel, aki a tömegkályha magyarországi elterjesztője. Beszélgetésünk alapján, gondolom Önnek is tudnánk építeni ilyet, főként erdélyi anyagokból!
Székelykeresztúr mellett, Csekefalván van egy agyagfeldolgozó üzemem, és tavasszal kézi formázású téglát, és burkolólapot fogok gyártani. Természetes anyagokból alló, vakolatot is fogok készíteni.
Ön valószínűleg többet tud az érintett témáról, ezért szeretnék Önnel beszélni!
Üdvözlettel:Krista Tamás
www.cricerom.ro

aJozsef írta...

Tisztelt Krista Úr! Nagyon örvendek, hogy rátalált a blogomra. Érdekel az ajánlata és zívesen megosztom amit eddig összegyűjtöttem ezekről a dolgokról. Hamarosan írok a honlapjukon feltüntetett címre.