2008. november 12., szerda

Zöld Ház-program

Végre átnéztem a Zöld Ház-programot. Jó kezdet. Ha most ezt támogatják, ezt érdemes szereltetni. A passzív szolárházat az EU sem támogatja. Amúgy az energiatakarékosságot sokszor hangoztatják, de nem igazán támogatják. Sokkal inkább az új energiákat és az ezeket használó berendezéseket. Egy ház nem berendezésként, hanem épületként van értelmezve, így a passzív szolárház, ami önmagában napenergia gyűjtő és tároló, azaz akkumulátor is, mégsem berendezés. Szóval általánosan, az aktív szolár van támogatva a passzív szolárral szemben. Gazdasági oldalát nézve, az aktív munkahelyeket teremt az új berendezések elkészítésével, felszerelésével, karbantartásával. A passzívat egyszer kell megcsinálni, amit az építőcsapat kivitelez, akár csak a másik háznál, csak itt nem jön utánuk a fűtésszerelő brigád. Nincs áruforgalom, kevesebb pénz cserél gazdát, ez nem kedves egy gazdasági uniónak, ami csak annyira zöldül amennyire a gazdasági érdeke megkívánja.

,,Programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului”;

Azaz csak rendszereket támogatnak. Környezettudatos építkezést, mint olyant nem. Rendszereket kell eladni, felpörgetni a német gazdaságot, ahonnan importálni fogják nagyrészét ezen „rendszereknek”. Itthoni fűtéstechnikával foglalkozó cégeket szintén meg kell segíteni, mert megérdemlik. Hogy a természeten és magunkon segítünk-e valójában, ezt a kérdést nagy kérdőjel takarja. A felhasználó annyit lát a dologból, hogy ingyen energiához jut, amiről még azt is elmondhatja, hogy megújuló energia és igazán nem árt a környezetének. Azon már nem gondolkodik mennyi energiát foglalnak magukba ezek a rendszerek, azaz inkább berendezések. Mert hát elő kell állítani azokat, hegyeket kell elhordani egyes fémekért amik létrehozásukhoz kellenek. De ez nem érdekes és nem szól erről a miniszter sem. Szerencsére nem az orrunk előtt hordják el, így nem zavar, mert valószínű a Föld másik oldalán történik a turkálás, kitermelés.

A szemfüles kérelmező, a támogatásos örömhír hallatán elszenderül és kusza álmaiban olyan rendszerek és berendezések jelennek meg, amin még néhány hete nevetni tudott. Például már második fiatal újházastól hallom, hogy medencét fog építeni kertjében a gyerekeknek. Csíkban. Az is lehet minden gyereknek külön. Mert a sok ingyen melegvízzel kezdeni kell valamit. Vajon vágyainkat központilag gerjesztik? Talán jobb lesz Székelyföldön is medenceépítőket nevelni immár s nem erdészeket. Napenergiát nincs hova tenni, felhalmozni nem igen lehet, esetleg ha sós a medence vize és jó mély. Szóval el kell fogyasztani, amúgy is ingyért van, egy plusz. Persze emellett elfogyasztjuk a megszokott adagunkat a hálózatból is. Jól meg lehet szokni, hogy nem kapcsolunk ki semmit otthon, mert úgyis ingyen megy, s ha mégse telne a szolárból, az automatika átvált a hálózati áramra. Persze el is lehetne adni az áramot, csak az Electrica torka túl szűk, hogy ezt lenyelje.

A geotermikus vagy geoszolár is jó lenne. A jogi személyek talán megengedhetik ennyi pénzből a 2000-3000 méter mélyfúrást. Ugyanis ott található tutira geotermikus hő. A geoszolárnak max. 200 méter mély kell, ha függőleges rendszer. Bár geotermikusként említik leginkább, a Föld külső burkát igazából a Nap tartja melegen. Ahol mégis a felszínre tőr a Föld belső melege onnan vagy menekülünk vagy ha csak langymeleg tör elő, akkor az közösségi feredő és ehhez hasonló. (A földalatti forró vizekből a legégetőbbet eddig Glenwood Srpingsben, egy novemberi éjszakán próbáltam fel a hátamra (clandestino), miközben sűrűn be kellett bújjak a jéghideg és elég gyors sodrású Coloradoba.) Nehéz egy termálvizes telket megvenni, uh. maradjunk a geoszolárnál. Ez kivitelezhető vertikálisan és horizontális rendszerben is. Tetszett sokáig, csak az ára nem. De az eBayen lehet szerencséje az embernek. Egyszer láttam alig használt víz- víz hőszívattyút 2000 dolcsiért. Bár ha most támogatják, talán elérhető lesz, de 300 millába nem biztos, hogy belefér.

„Scopul Programului Casa Verde îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată prin arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens, sursele de energie regenerabilă, nepoluante.”

Hát igen, a fa elégetésének hatásfokával vannak bajok, de a fa megújuló energiaforrás, biomassza és ezt még a legsötétebb zöldek is így tartják. Talán nem kéne kizárni, inkább ésszerű erdőgazdálkodást bevezetni és olyan berendezéseket szorgalmazni melyek jó hatásfokkal égetik el, vagy hasznosítják a füstgázok melegét is. Ilyen pl. a csempekályha, cserépkályha, ami nálunk is elterjedt, de azóta sok más fejlettebb formája van. Én tömegkályhát szeretnék, csak éppen találjak mestert aki felrakja. Vagy itt van egy újdonság számomra, a „rakéta-kályha”. Persze a szépecske pelletes kályhák is tetszenek (pl. Edilkamin), melyek akár vizet is melegítenek, vagy meleg levegőt fújnak és 95% hatásfokkal dolgoznak. Más dolog, hogy a pellet megint függőséghez vezet mint az orosz gáz. Ezen kívül tárolni is kell úgy, hogy ne nedvesedjen, az anyag minősége változó és a szállítása is külön gond lehet stb. Egy fórumon a pellettel kapcsolatban megnyugtattak, hogy ára a gázárral lépést tart. Persze a fával is biztos ez van, s ennek még kéményt is kell rakni. Szóval az ingyen napenergia a legjobb, főleg ha támogatják is.

Nincsenek megjegyzések: