2010. január 6., szerda

Még egyszer a passzívról

Microsoft Word - Bioklimatikus plettervezs.doc

Beszélgetések során rájöttem, hogy barátaim, akik már unják az építős dumámat, még mindig nem tesznek különbséget a passzív napház és passzív ház, illetve az aktív és a passzív napenergia-hasznosítás közt. Ezért visszatérek erre a témára.


Egy passzív napház fontos elemei mindamellett, hogy általánosan az energiatakarékos házakra jellemző könnyen fűthető, kiszögelések nélküli, kompakt formájú és jól szigetelt:

- délen sok ablak, a padlófelülethez viszonyított 20-35% arányban, keleten és nyugaton 10-15%, északon lehetőleg nincs nyílás.

- déli tájolás, minél nagyobb felület, ami délre néz, és amit nem árnyékol örökzöld növényzet vagy más épület. Lombhullató fák lehetnek előtte. A pontos déli iránytól való eltérés 10 fokig tolerálható, nem számottevő a veszteség, ill. a nyári túlmelegedés veszélye. 22.5 fok eltérés kelet vagy nyugat irányba a lehetséges hő-nyereség 92%-ra csökken, 45 fok eltérésnél 70%-ra.

- nagy hőtároló tömeg - ezt esetemben a tömörtéglafalak biztosítják, de lehet beton, kő, rakott sárfal, vályogfal stb., súlyos anyagok

- a naptér a déli oldalon lehet egy virágos vagy zöldséges kert, amit beüvegeznek, de mint nálam lehet egy napfényes nappali, amit lehetőleg sötét színű, matt felületű merev padlóburkolattal látunk el (én padlástéglát szeretnék, de jó a csempe, kő, gres-burkolat, csempe-mozaik, stb.), és lehetőleg ne legyen befedve bútorokkal, szőnyegekkel, mert azok csak átmelegednek a napsütéstől ugyan, de nem tárolják a hőt

-a napház teljes nevében szerepel a passzív jelző, ezért fontos megkülönböztetni a nagyobb lendülettel terjedő passzív háztól. Amit én építek az passzív napház, mely passzív módón hasznosítja a nap sugárzását. Olyan helyen épülhet, ahol déli tájolás lehetséges és lehetőleg egész nap éri a nap. Az északi féltekén, ezen a földrajzi szélességi körön december 21-én délben a nap magassága 20 fok, az év folyamán egyre fennebb hág, június 21-én eléri a 67 fokot. (1 ábra), (2. ábra) A Föld ferde tengelyéből adódóan, beeső napsugárzás szöge változik.

Ezeket az adatokat figyelembe kell venni a telek kiválasztásánál, a ház elhelyezésénél a telken, mert a beeső sugárzást akadályozhatják hegyek, dombok, épületek, fák.

Én sokáig keresgéltem a megfelelő telket, ősszel bringával, télen futósíléccel, tavasszal a hóolvadást figyelve barangoltam, hónom alatt egy magam szerkesztette szextánssal, szögmérővel. Ezt a munkát spórolták ki itt nálunkfele például azok, akik a Suta erdő északi tövébe, a nyáron is nyirkos, locsogós talajra építettek. Jónéhányan közülük ezt még megfejelték északra vagy észak-keletre néző nagy ablakokkal. Aki némi helyismerettel rendelkezik, tudja, hogy ez egy olyan oldal, ahol késő tavaszig megáll a hó, ezért is van ott a futósíző gyerekeknek gyakorló körpálya. Egész télen árnyékban van, nem jön fel a nap, csak diffuz fény van, ideális energiazabáló ház építésére. De ne legyek elfogult, mégis csak látnak napot decemberben is, azt a napot, ami a szembe levő oldal házainak ablakán tükröződik. Ha nem is általános a globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalom, de legalább azért mert trendi az energiatakarékosság, igazán szólhatott volna valaki (hatóság, tervező), hogy ilyen helyekre ne építsenek lakóházat. Hűtőházat azt lehet, vagy akár passzívházat is, hogy visszatérjek a témához.


A passzívháznál nem előírás a déli tájolás és nagy napsugárzásnak kitett déli ablakos felület, csak egy plusz ha ez is megvalósul. A nagy hőtároló tömeg sem kritérium. A polisztirol zsaluzatba öntött beton, azaz a bentről is szigetelt ház nincs ahogy hőt tároljon. Egy ilyen belülről is szigetelt falra eső napsugárzás pedig nem hasznosul hőenergiaként. Ez a lényege a hőszigetelésnek, ne vegyen fel, ne adjon át hőt. Tudom, hogy a nálunk terjedő polisztirol zsaluzatos ház a passzív házak gyengébbik fajtája. Lehetne ez fából, szalmabálából vagy bármilyen más építőanyagból, csak teljesítse a megfelelő mértékű hőhíd-mentes szigetelés feltételeit és legyen lég-tömör. Tehát levegőtisztító, hő-visszanyerős berendezéssel oldja meg a szellőztetést, esetleg talajregiszterrel összekötve. Nem lehet ablakot nyitogatni, az ajtót is jól meg kell gondolja mikor nyitja ki az ember.


A nagy ablakokat úgy érdemes alkalmazni, hogy azok nettó energianyereségesek legyenek. Azaz az ablakon behatoló napsugárzást hasznosítva a ház több hőt nyerjen, mint amennyit elveszít ott éjjel. Vannak többféle gázzal töltött, háromrétegű, sőt már intelligens ablakok is, melyek elsötétülnek, vagy miközben átengedik a fényt, elektromos áramot is termelnek stb., de ami elérhető volt számomra, az a kétrétegű, fakeretes, termopánnak becézett ablak. Szeretném az ablakok hőszigetelését javítani szigetelt zsalugáterekkel, amiket napkeltekor kinyitok, majd ha lemegy a nap, bezárok. Ennyi erőfeszítést lehet tenni szerintem, az energiatakarékosság érdekében. Megterveztem és bízom benne, hogy el tudom készíteni gipszkarton CD profilokból, lambériából, XPS-ből. Egyszer majd automatizálni is lehet.

Ezen kívül a nagy ablakok nem föltétlenül a fény beengedéséért épülnek, hanem lehet, hogy egy tömegfal vagy Trombe-fal előtt állnak. Ezt majd én is alkalmazom.


Sajnos elég drágán, de megtanultam, hogy a legegyszerűbb és legbiztosabb, ha saját magunk tájoljuk a házat a kitűzésnél. Én egy napóra segítségével csináltam. Egy kartonlapot a házhely közelében vízszintesen szegekkel a földhöz rögzítettem, erre merőlegesen a közepébe egy egyenes botot szúrtam. A Sustainable By Design honlapján van még egy jó eszköz, a Nap pozíciószámító, ami megadja a Nap azimutját, magasságát, deklinációt stb. Ebben a bizonyos napot, pl. január elsejét kiválasztva, 15 perces bontásban, a Napidő szerinti déli 12 óra, amikor az azimut, azaz a déli iránnyal bezárt szög zéró, tehát pontosan középen van a horizonton, dél van KAKUKK, ezen a napon 12:21 perckor következik be a számolt idő szerint, nos ekkor a bot árnyékát megjelöltem a kartonon. Otthagyva, másnap megismételtem és egybeestek a vonalak.

date

solar time

altitude

azimuth

clock time

jan 1

11:00

19.49

14.64

11:21

jan 1

11:15

20.07

11.02

11:36

jan 1

11:30

20.48

7.37

11:51

jan 1

11:45

20.73

3.69

12:06

jan 1

12:00

20.82

0.00

12:21

jan 1

12:15

20.73

-3.69

12:36

jan 1

12:30

20.49

-7.37

12:51

jan 1

12:45

20.07

-11.02

13:06

jan 1

13:00

19.50

-14.64

13:21

jan 1

13:15

18.76

-18.21

13:36


De én mégis meg akartam győződni technikásan is, ezért hívtam haverokat különböző méretű GPS-el, majd ráadásnak a helyi topográfust, aki méltatlankodott, hogy ilyen marhaságért rángatom ki, de hát neki volt méretre a legnagyobb és gondoltam legmegbízhatóbb eszköze, egy háromlábra állított teodolit GPS-el. Mindenki mást mért, így az utóbbira hallgattam. Vagy ez vagy a kőműves szíve, de valami keletre húzott. A napórás kartont eltapostuk és most a ház 9 fokkal keletre néz. A mágneses iránytű legfennebb 4 fokot csalt volna nyugatra a mágneses deklináció miatt.


Bioklimatikus épülettervezés és energiatakarékosság


Microsoft Word - Bioklimatikus plettervezs.doc

A bioklimatikus épülettervezés során figyelembe veszik a sajátos időjárási viszonyokat és minimális külső energiaforrás használat mellett törekszenek a lehető legnagyobb komfort kialakítására.”

Az Energy Training for European Buildings 2005-2007 közt futó EU által finanszírozott projekt volt, melynek tananyaga hasznos összefoglaló az energiatakarékos épületekről. Ez alapján vázolom az aktív és a passzív szolár rendszereket:

Microsoft Word - Bioklimatikus plettervezs.doc

Aktív rendszerek

Napkollektorok (folyadékot melegít)


Napelemek, fotovoltaikus áramfejlesztők

Sót olvasztó fókuszált tükrök, napreaktorok

Stb.

Passzív rendszerek

A direkt napsugárzás elnyelése


Indirekt napenergia-felhasználás

Levegő előfűtéses falak

Trombe-falak

Tömegfalak

Kollektorok és kőágyak

Izolált rendszerek: napterek és átriumok


“A napenergiát passzívan felhasználó épületek esetében az a cél, hogy a napenergiát maximálisan kihasználják, elenyésző gépi támogatás mellett. A hő és a levegő természetes áramlása komfortos hőmérsékleteket nyújt.”

Microsoft Word - Bioklimatikus plettervezs.doc

Szoláris építészetről, energiahatékonyságról, takarékosságról még:

A felsorolt könyvek közt, részletes, tömör - The Energy Saving House

Interaktív tananyag (sajnos eltávolították a BME oldaláról) - A szoláris építészet alapjai

Bioklimatikus épülettervezés - Letölthető részek magyarul

Háztartási elektromos gépek fogyasztása, egy áramszolgáltató által tálalva, aki nem hinném, hogy felfele kerekített. Mire elég 1 kW?

Bővebb kommentár erről

1 megjegyzés:

mickomacko írta...

Minden elismeresem.