2010. január 7., csütörtök

A szomszéd házról

Jó barátaim építenek mellettem, akiknek odaadtam a háztervemet. Sajnos úgy alakítottak át a tervet, hogy kihagytak néhány lényeges elemet, mely a napházaknál megtalálható.
A nappalit, ami tulajdonképpen a naptér, ahol befogjuk a nap melegét, fontos lett volna kemény burkolattal ellátni, kővel, padlócsempével, padlástéglával, de semmiképp nem puha burkolattal, ahogy ők tették. A fa vagy szőnyeg burkolat ide alkalmatlan, mivel ezek jól szigetelő anyagok és nem tárolják a rájuk eső napfény melegét. A szomszédok viszont úgy gondolják, hogy a kő vagy csempeburkolat hideg és kényelmetlen lenne.
A szobák ablakait csökkentették, a deli ablakok nem érnek le a padlóig. Ez szolártechnikailag nem számottevő eltérés. Nálam is csökken majd a fényt beeresztő ablakfelület a déli oldal szélső ablakainál.
A galériát leválasztották egy fallal, külön szobává alakították. Így nem sok értelme van a nappali fölött az emelet mennyezetéig érő légtérnek. Nehezebb lesz fűteni a nappalit, mivel lentről mind elszökik a meleg egy nem használt felső részbe. A tornácot ugyan egy beugrással belső balkonná alakították, de az így is elég szűk tér maradt. Talán jobb lett volna ebben az esetben teljesen elválasztani a nappali fölött az emeletet, ami fent egy újabb teljes értékű szobát adott volna.
A házat nem fordították dél fele, ezért kijött az eredeti tervem szerint a hagyományos amerikai "saltbox" házforma. A hosszú garázs, a fészer a ház hátánál, ami védi észak-keletről a házat. Viszont a nagy ablakos oldal 28 fokkal tér el a déli iránytól, dél-nyugati irányba, ami télen nem túl nagy veszteség, viszont nyáron visszaüthet. Túlmelegedhet a ház a nyugvó, de még erős délutáni naptól. Amit nyertek ezzel, viszont a telek jobb kihasználása és egy nálunkfele érdekesnek számító, egyszerű és praktikus épületforma.

A salbox-házforma elterjedése Anglia Észak-Amerikai gyarmatain, főleg New Englandra volt jellemző és a praktikusság mellett, egy adózási rendelet is elősegítette terjedését. Ugyanis Anna királynő az emeletes házakat megadóztatta, viszont a saltbox házak hátsó oldalán a tető leért a földszintes házaknál megszokott magasságig, ezért mentesültek az adó alól.

Természetesen a szomszéd barátaim is kritizálják az én elképzeléseimet. Először is porlott a cigánytégla, majd a szalmatörekben maradt búzaszemek csiráztak a nedves mészvakolatból. A tömegkályha mellett fázni fogok és szerintük hozzuk fogok járni melegedni.
Persze a folyamatos csipkelődés mellett építő ötletekkel és tettlegesen is segítjük egymást.

Igen, én elutasítom a kazán-házat, hogy a kályhám és én külön lakjunk. Látni akarom a tüzet, érezni a fa illatát.

1 megjegyzés:

zsolt.ro írta...

Igen, "érezni a fa illatát". Nagyon jo. :)